İzmir Resim Heykel Müzesi

İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi Müdürlüğü
Mithatpaşa Cad.No:94 Konak/İZMİR
Telefon : 0 232.482 03 93
Fax : 0 232.441 05 26
E-mail : resimheykel35@kultur.gov.tr

İzmir Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi
Kültürpark-Alsancak/İZMİR
Tel : 0 232.441 21 40
Fax/Tel : 0 232.441 41 92

Ziyaret Bilgileri
MÜZE VE GALERİ
• İzmir Resim Heykel Müzesi,Pazartesi günleri hariç her gün 09.00 – 18.00 saatleri arası ziyarete açıktır.
• Müzemize giriş ücretsizdir.
• Dini Bayramların 1.günü müzemiz ziyarete kapalıdır.
KÜLTÜRPARK SANAT GALERİSİ SERGİ SALONLARI
• Kültürpark Sanat Galerisi,Pazar günleri hariç her gün ziyarete açıktır.
• Müze içindeki galerilerimiz her gün 09.00 – 18.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
• Dini Bayramların 1.günü galeriler ziyarete kapalıdır.

izmir resim ve heykel müzesi

izmire resim ve heykel kültürpark sergi salonu

 

T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Resim Heykel Müzesi ve Galerisi, 9 Eylül 1952 yılında Kültürpark içerisinde galeri olarak açıldı. Daha sonra Atatürk Bulvarı’ndaki yerine taşınan galeri, plastik sanatlar alanında devletin İzmir’e yaptığı ilk hizmetlerden biridir. Galerinin açılması ile birlikte İzmir’de yaşayan sanatçılar eserlerini sergileme imkanı bulurken, aynı zamanda her yıl düzenlenen Devlet Sergileri de kente gelmeye başladı.Kurulduğu yıldan itibaren sergi faaliyetleri dışında amatörlere yönelik resim kursları da düzenleyen İzmir Devlet Güzel Sanatlar Galerisi kentin sanat hayatına canlılık getirdi. 1973 yılı, İzmir Devlet Güzel Sanatlar Galerisi için önemli değişikliklerin olduğu bir yıldır. Müdürlük görevini yürüten sanatçı Turgut PURA ‘nın çabalarıyla, Galeri Müze’ye dönüştü ve Konak’taki yeni binasına taşındı. Bu güne kadar; zengin resim koleksiyonu seçkin sergileri, sanat atölyeleri ve kütüphanesiyle sanatçılara ve sanatseverlere aralıksız hizmet vermeye devam etmektedir.

Turgut PURA Sergi Salonu

Galeri Hakkında

Giriş katında bulunan Turgut PURA Sergi Salonu,480 m2 büyüklüğünde olup İzmir’de bulunan en geniş galerilerden biridir.Yılda ortalama 25 adet sergi açılmaktadır.Resim sergilerinin yanı sıra salonun orta alanı Seramik ve Heykel sergileri için kullanılmaktadır.Turgut PURA Sergi Salonu;Devlet Resim Heykel Yarışması Sergileri,DYO Resim Yarışması Sergileri,Bienal ve Sempozyum Sergileri,Turgut Pura Vakfı Resim Yarışması Sergileri gibi geniş çaplı ve önemli sergilere ev sahipliği yapmaktadır.

İzmir Resim Heykel Muzesi Sergi Salonu

Tugut PURA

Rudolf Belling’in öğrencilerinden olan Turgut Pura,1922 yılında Bursa’da doğmuş, küçük yaşta babasını kaybettiği için Ankara’da amcalarının yanında öğrenimine başlamıştır.Sırası ile, Mimar Kemalettin İlkokulu, Kurtuluş Ortaokulu ve Gazi Lisesi’ni bitirmiştir. Pura, ilk olarak Amcası Numan Pura’nın evdeki resim çalışmalarını izleyerek resme olan ilgisini geliştirmiş, lise yıllarında ise Eşref Üren ile çalışmalarını devam ettirmiştir. Lisede öğrenciyken Ankara Halkevi’nde açılan heykel kurslarına katılmış, 1941’de halkevinin düzenlediği bir yarışmada heykel dalında birinci olmuştur. 1942-43 yıllarında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü’nde eğitim almaya hak kazanmıştır.Bu sırada geçimini sağlamak için bazı orta dereceli okullarda dersler vermiş, ancak hastalığından ötürü eğitimine ara vermek zorunda kalmıştır. 1948 yılında iyi bir dereceyle heykel bölümünden mezun olan Pura, aynı yıl yaşanan akademi yangınından sonra üç yıl akademide hasar gören eserlerin tamirinde ve tekrar yapılmasında karşılıksız olarak çalışmıştır. Kadrosuzluk nedeniyle akademide öğretim görevlisi olarak kalmayı başaramayan Turgut Pura 1951 yılında İstanbul’dan ayrılarak yaşamını İzmir’de devam ettirmiştir.1964 senesinde İzmir Güzel Sanatlar Galerisi Müdürlüğü’ne atanan sanatçı uzun yıllar bu görevde bulunmuş, öğrenciler yetiştirmiştir.Yoğun çabaları sonucu 1973 yılında İzmir Devlet Güzel Sanatlar Galerisi,Müze’ye dönüşmüş ve Konak’taki yeni binasına taşınmıştır.”İlk Kurşun” anıtını bizlere armağan eden Turgut Pura, çiçeklerim adını verdiği natürmortlardan oluşan sergisi esnasında Ankara’da 1979 yılı mayıs ayında hayata gözlerini yummuştur.

turgut pura plan

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir