İzmir Arkeoloji Müzesi

Ziyaret Günleri : Pazartesi hariç her gün

Ziyaret Saatleri : Kış döneminde 08.00 – 17.00, yaz döneminde ise 08.30 – 19.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Adres: Halit Rıfat Paşa Caddesi 4. Bahribaba Parkı içi Konak – İZMİR

Tel : (232) 489-0796 – (232) 483-7254

Faks : (232) 483-0611 – (232) 483-2837

E-posta: izmirmuzesi@kultur.gov.tr

Ücret : Yetişkin 10 TL., 18 yaş altı ücretsizdir. (Güncel fiyat bilgisi için tıklayınız.)

 

izmir-arkeoloji-müzesi

 

Ege Bölgesi’nde yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında bulunmuş olan pek çok esere İzmir Arkeoloji Müzesi ev sahipliği yapmaktadır.

1924’te Basmane Kapılar Semti’nde kurulan müze, 1927’de halka açılmıştır. Şu an hizmetteki müze binası 1984 yılında Konak Bahribaba Parkı içerisinde kurulmuştur. Üç katlı müzede teşhir salonlarının yanı sıra restorasyon laboratuarı, kütüphane, arşiv deposu ve tüm eserlerin ayrı kategorilerde korunup saklandığı depolar bulunmaktadır.

koşan bronz heykel

Tunç, Namurt Limanı (Kyme), Geç Helenistik Dönem, İÖ 50-30, Env. No: 9363

Müze bahçesinde de açık teşhir uygulanmaktadır. Özellikle Aphrodisias kentinden gelen tiyatro frizleri oldukça ilgi çekmektedir. Bunun yanı sıra çeşitli heykel ve lahitler de bulunmaktadır. Orta kat, yani giriş katında mermer ve taş heykeltraşlık eserleri sergilenmektedir.

Müzede teşhirde bulunan plastik eserler sadece Hellenistik (MÖ 330-30) ve Roma (MÖ 30- MS 395) dönemlerine aittir. Müzenin üst katındaki seramik teşhiri kronolojik bir sıra halinde düzenlenmiştir. Çeşitli kazılardan ele geçen eserlerin yanı sıra açık teşhirde pişmiş topraktan yapılmış olan lahitlerde yer almaktadır.

Müzenin en ilgi çeken eserleri arasında Hellenistik Döneme tarihlenen bronz atlet heykeli ile Bodrum açıklarında denizden çıkarılan Demeter Heykeli’ne ait parça sayılabilir; bu eserlerde yine üst kattaki teşhir salonunda yer alırken; çeşitli bronz eserlerde aynı bölümde sergilenmektedir. Arkaik, Klasik, Hellenistik, Roma ve Bizans sikkeleri ile İslami Döneme ait sikkeleri; ayrıca kıymetli eserler olarak adlandırdığımız çeşitli türdeki takıları müzenin Hazine Dairesi’nde görmek mümkündür.

İzmir Arkeoloji Müzesi Eserleri

 İzmir Arkeoloji Müzesi Nerede?

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir